piątek, 3 stycznia 2014

Pęcherzyk żółciowy - dolegliwości i leczenie

Leczenie z dolegliwości woreczka żółciowego 



Pęcherzyk żółciowy mamy po prawej stronie brzucha, tuż pod żebrem. Ma zwykle około 10 cm i wygląda jak niewielka gruszka. Nieznający anatomii mogą uświadomić sobie woreczek żółciowy, gdy zaczną odczuwać z jego strony dolegliwości w postaci kolki.  Jakby na przekór rozmiarom, pęcherzyk żółciowy odgrywa rolę arcyważną, gdyż to w nim magazynowany jest zapas żółci, która wspiera dwunastnicę w trawieniu tłuszczów.  Niewiele ponad 10% osób z kamieniami pęcherzyka żółciowego odczuwa dolegliwości bólowe, zatem choroby woreczka powstają "cichaczem". 

Woreczek i przewód żółciowy
Pęcherzyk żółciowy (łac. vesica fellea) zwany potocznie woreczkiem żółciowym – to gruszkowaty narząd służący do magazynowania i zagęszczania żółci do czasu, aż będzie potrzebna do emulgacji tłuszczu. Niektóre gatunki ssaków (np. koń, jeleń, szczur) nie posiadają pęcherzyka żółciowego, a żółć spływa do dwunastnicy przewodem wątrobowym. Pęcherzyk żółciowy u człowieka ma długość 10 centymetrów i wygląda ciemniej od wątroby ze względu na dużą zawartość żółci. Jest połączony z wątrobą i dwunastnicą poprzez drogi żółciowe. Anatomicznie, pęcherzyk dzielimy na trzy części:

- dno (łac. fundus)
- trzon (łac. corpus)
- szyjkę (łac. collum) przechodzącą w przewód pęcherzykowy. 

Pęcherzyk żółciowy jest unaczyniony przez tętnicę pęcherzykową (aorta cystica) odchodzącą od prawej gałęzi tętnicy wątrobowej właściwej (od tętnicy wątrobowej wspólnej od pnia trzewnego). Odpływ krwi odbywa się przez żyłę pęcherzykową (v. cystica) uchodzącą do żyły wrotnej (10%) lub zdąża ona bezpośrednio do wątroby do wnęki wątroby kończąc się w sieci włosowatej zrazików wątroby. Chłonka odpływa w kierunku węzła chłonnego pęcherzykowego (nodus lymphaticus cysticus), leżącego w miejscu połączenia przewodu pęcherzykowego z przewodem wątrobowym, skąd uchodzi do węzłów znajdujących się przy tętnicy wątrobowej. Chłonka z części przylegającej do wątroby dostaje się do naczyń chłonnych miąższu wątroby. 


Unerwienie pęcherzyka żółciowego pochodzi od splotu wątrobowego, który wraz z komórkami zwojowymi tworzy sieć wokół szyjki. Komponenta przywspółczulna pochodzi od nerwu błędnego - jego podrażnienie powoduje: skurcz błony mięśniowej pęcherzyka, rozkurcz m. zwieracza bańki wątrobowo-trzustkowej. Gałązki somatyczne biegną od nerwu przeponowego prawego. W przypadku patologii pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych powoduje to promieniowanie bólu do prawej łopatki. 

Pęcherzyk żółciowy może magazynować około 60 ml żółci. Podczas magazynowania żółć ulega również zagęszczeniu. Żółć ulega uwolnieniu z pęcherzyka dzięki skurczom zainicjowanym przez cholecystokininę. Pęcherzyk żółciowy jest połączony przewodem pęcherzykowym z przewodem wątrobowym wspólnym (prowadzącym do wątroby) oraz z przewodem żółciowym wspólnym prowadzącym do dwunastnicy (dokładniej do brodawki Vatera). Podczas głodu żółć produkowana w wątrobie trafia do pęcherzyka żółciowego. Podczas posiłku nagromadzona żółć jest uwalniana do dwunastnicy. Funkcją żółci jest wspomaganie trawienia poprzez emulgację tłuszczów. 

Jeśli przemiana materii szwankuje, w pęcherzyku lub w przewodach żółciowych tworzą się złogi (z cholesterolu lub wapnia), które podrażniając błonę śluzową, mogą doprowadzić do stanu zapalnego, a wtedy woreczek zaczyna się buntować. Bóle w nadbrzuszu po prawej stronie, pojawiające się często po tłustym posiłku, gwałtowne kurcze o charakterze kolki, promieniujące w kierunku barku, nudności, wymioty, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, nierzadko gorączka i dreszcze mogą być sygnałem kamicy żółciowej i stanu zapalnego woreczka żółciowego.

Kamica żółciowa należy do najczęściej spotykanych chorób przewodu pokarmowego. Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna w Polsce. Stan zapalny woreczka żółciowego może też być skutkiem zakażenia innych narządów, np. jelit. Leczenie kamicy polega głównie na usunięciu kamieni, natomiast stan zapalny pęcherzyka wymaga innych metod, zwykle farmakologicznych. 

Skłonność do stanów zapalnych pęcherzyka żółciowego może być dziedziczna. Wiedząc o tym, przestrzegaj zdrowej diety. To, co jesz, ma tu istotne znaczenie. Jeszcze większe, gdy twój woreczek już zaczyna się buntować. Woreczkowi żółciowemu nie służy dieta, która jest monotonna, zbyt obfita, tłusta i ciężkostrawna. Jadając w ten sposób można nabawić się problemów z pęcherzykiem żółciowym. Ból najczęściej pojawia się po spożyciu pokarmów, które wywołują odruchowy skurcz ścian pęcherzyka żółciowego. Są to m.in: czekolada, żółtka jaj, śmietana, tłuste mięsa, potrawy smażone i pieczone na tłuszczu. Atak kolki wątrobowej dopada już kilka godzin po spożyciu obfitego i ciężkostrawnego posiłku. Oprócz diety, dla osób cierpiących z powodu woreczka żółciowego tak samo niebezpieczny jak niewłaściwa dieta, może okazać się zbyt duży wysiłek fizyczny. 

Charakterystyczny ból po zjedzeniu czegoś tłustego czy ostrego, a nawet powszechne "powiększenie" brzucha, miejscowa zwiększona wrażliwość na ucisk, to zazwyczaj skutek buntu pęcherzyka żółciowego. Zdarza się, że nawet przez skórę brzucha widoczny jest zarys dna pęcherzyka. Poważnym problemom z wątrobą niejednokrotnie nie towarzyszą żadne wyraźne objawy, a jeśli już są jakieś sygnały, to niekoniecznie od razu kojarzone z tym narządem: np. przewlekłe zmęczenie, osłabienie, świąd skóry, etc.  "Woreczek" nie tylko jest położony blisko wątroby (stąd łatwo o pomyłkę przy dolegliwościach), ale przede wszystkim ściśle z nią współpracuje. Żółć, którą wytwarza wątroba, jest składowana właśnie w pęcherzyku. Podczas "normalnego" procesu trawienia wątroba przekazuje żółć do dwunastnicy, gdzie z pomocą kwasów żółciowych (podstawowego składnika żółci), tłuszcze rozkładane są do postaci drobnych kuleczek, możliwych do strawienia przez enzymy. Żółć pomaga także przy wchłanianiu witamin i wydalaniu toksyn czy cholesterolu. 

Kiedy w dwunastnicy jest za dużo tłuszczu (skutek naszej diety) i przyswojenie go jest utrudnione, śluzówka wydziela cholecystokininy (hormony działające w obrębie układu pokarmowego i nerwowego, odpowiedzialne za stymulację wydzielania żółci i soku trzustkowego). Gdy dotrą z krwią do pęcherzyka żółciowego, następuje jego skurcz i wyrzut zawartości. Swoisty koncentrat żółci lepiej poradzi sobie z lipidami. Pod warunkiem, że pęcherzyk działa prawidłowo. 

Jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym,  unikaj potraw z warzyw strączkowych, słodkiej kapusty, cebuli i czosnku. Twojemu zdrowiu nie przysłuży się także por, rzodkiewka i rzepa, świeże ogórki, majonez oraz jajka. Dobrze jest także ograniczyć: rosoły, czekolady, spożywanie kwaśnych i niedojrzałych owoców oraz podrobów mięsnych. Koniecznie trzeba rzucić palenie, także palenie bierne, jeśli ktoś jeszcze oddaje się temu niezdrowemu nałogowi. 

Zasady, których musisz przestrzegać

- Każdy dzień zaczynaj od śniadania w godzinach rannych. 
- Unikaj dymu z papierosów, mocnej kawy i mocnej czarnej herbaty (czaju). 
- Jedz regularnie, 4-5 posiłków dziennie, gdyż zbyt duże przerwy między posiłkami sprzyjają zastojowi żółciowemu. 
- Unikaj smażonych, odgrzewanych potraw, nie jedz rzeczy zbyt gorących ani zbyt zimnych. 
- Wprowadź do swojej diety więcej błonnika - pieczywa wieloziarnistego, kasz, płatków zbożowych, warzyw i owoców. 
- Używaj łagodnych przypraw, wspomagających trawienie (np. koperek, pietruszka, majeranek, estragon, bazylia, oregano, melisa, mięta). 
- Unikaj pokarmów takich jak por, rzodkiewka i rzepa, świeże ogórki, majonez oraz jajka. 
- Unikaj potraw z warzyw strączkowych, słodkiej kapusty, cebuli i czosnku. 
- Wystrzegaj się diety  zawierającej wysoko przetworzone oleje/tłuszcze (margaryna, olej rafinowany, trans, masło roślinne), gdyż oleje oznaczone jako „rafinowane” – nie są dobre dla prawidłowego funkcjonowania pęcherzyka żółciowego. 

Zalecenia dietetyczne realizujemy w ten sposób, że niezalecanych potraw i produktów spożywamy mniej niż zwykle, a także korzystamy z nich rzadziej niż zwykle. Czasowo może być koniecznym całkowite odstawienie uciążliwych dla organizmu produktów spożywczych. Osoby cierpiące na kamice żółciową powinny stosować zioła, które pobudzą i przyspieszą wydzielanie żółci. Pomogą one także opróżnić pęcherzyk żółciowy, przeciwdziałają zastoją i tworzeniu się złogów i kamieni. Spowoduje to oczyszczenie dróg żółciowych z drobnoustrojów, niewielkich osadów i złuszczonego nabłonka. Najbardziej wartościowe są zioła gorzkie. Pij herbatki z mniszka lekarskiego, dziurawca lub ostropestu plamistego. Woreczek żółciowy do pracy pobudzą także gorzkie warzywa : karczoch i cykoria, warto także stosować w naszej kuchni kurkumę.

Kamienne złogi mogą zalegać w samym pęcherzyku, jak i w zwężeniach dróg żółciowych, mogą mieć także różną wielkość (od ziaren piasku po kilkucentymetrowe okazy), różne formy (ostre lub gładkie) i różne kolory (czarne, czerwone, zielone). Ich obecność często nie wiążę się z bólem, co sprawia, że mogą być niezauważalne i niezdiagnozowane do czasu przypadkowego USG. Jednak kiedy pęcherzyk zaczyna boleć, to już boli dotkliwie – ból jest ostry zlokalizowany poniżej prawego żebra, często promieniujący do prawej łopatki. Taki atak bólowy wywołany jest zastojem żółci, która – nie mogąc znaleźć dla siebie ujścia na skutek zaklinowania przewodu pęcherzyka kamieniem – zaczyna napierać na ścianki pęcherzyka i je rozciągać. Doraźnie wtedy zastosować lek przeciwbólowy lub rozkurczowy, zaraz potem – skonsultować się z lekarzem. Bo z bólem pęcherzyka związana jest groźna choroba – żółtaczka. Objawy: gorączka, dreszcze oraz charakterystyczne zażółcenie skóry. Jak łatwo się domyślić – nadmierne gromadzenie żółci i niemożność jej ujścia grozi rozerwaniem pęcherzyka, wylaniem się jego zawartości do otrzewnej, ogólnym zakażeniem i śmiercią. 

Kamienie – ich dokładne położenie, wielkość, kształt – uwidaczniają się na obrazie USG. Jeśli są trudne do zlokalizowania albo lekarz ma jakiekolwiek wątpliwości - przy pomocy tomografii komputerowej. Jeśli istnieje podejrzenie stanu zapalnego (czy to w obrębie pęcherzyka, czy dróg żółciowych) konieczna jest analiza krwi. Podwyższony odczyn OB wskaże, czy istnieje zagrożenie. Kamienie żółciowe mogą blokować normalny przepływ żółci jeśli przemieszczą się z woreczka żółciowego i umiejscowią w  jednym z kanałów, które przenoszą żółć z wątroby do jelita cienkiego. Jeśli żółć zostaje uwięziona w  którymś z tych kanałów może to doprowadzić do zapalenia pęcherzyka żółciowego, kanałów lub w rzadkich przypadkach – wątroby. Inne kanały otwarte są do przewodu żółciowego wspólnego, w tym przewodów trzustkowych, które niosą enzymy trawienne z trzustki. Sprawia to, że czasem kamienie żółciowe przechodzące przez przewód żółciowy wspólny, mogą powodować stany zapalne również w trzustce. 

Zbyt często chory pęcherzyk od razu się usuwa - jeśli ataki kolki są dotkliwe i powtarzają się, gdy istnieje ryzyko wystąpienia powikłań kamicy (ostrego stanu zapalnego). Woreczek żółciowy usuwa się zawsze w całości, gdyż pozostawienie jego fragmentu nie ma sensu (jest on workiem na żółć. Operację przeprowadza się tradycyjnie lub laparoskopowo. Laparoskopowe usunięcie pęcherzyka jest już tak popularne, o ile nie ma przeciwskazań do tego typu zabiegu), że starsza metoda – czyli rozpuszczania kamieni czy ich rozdrabnianie falami dźwiękowymi – bezpodstawnie i niesłusznie odchodzi do przeszłości. Owszem, stosuje się fale dźwiękowe, gdy złogi są niewielkie (wielkości ziaren piasku) i mają charakter cholesterolowy. Tyle że taka terapia trwa bardzo długo, a poza tym – nie daje żadnych gwarancji, że w zachowanym pęcherzyku kamienie za chwilę się nie odnowią. Z punktu wodzenia integralności człowieka, wycinanie przydatnych organów zawsze powinno być ostatecznością, zatem lepiej próbować rozpuszczanie kamieni lekami oraz falami dźwiękowymi, a operację usunięcia, jeśli nie uzyskamy zadowalających rezultatów. 

W przypadku usunięcia pęcherzyka żółciowego jego funkcję przejmuje przewód żółciowy, łączący wątrobę z dwunastnicą. Rozszerza się i zaczyna przypominać zbiornik gromadzący dodatkowy zapas żółci. Oczywiście, nie jest to sytuacja naturalna, ale przy odpowiedniej diecie organizm jest sobie w stanie z nią poradzić. Zasady dietetyczne dla osób po wycięciu pęcherzyka są proste: muszą jeść regularnie i małe ilości, ograniczyć do minimum tłuszcze i nie spożywać produktów wzdymających, ostrych, kwaśnych, smażonych oraz napojów gazowanych. 

Zdrowy pęcherzyk nie boli, ale chory może (choć nie musi) zacząć dawać o sobie znać bolesnymi atakami kolki. Dzieje się tak najczęściej po zbyt dużym i obfitym posiłku. Większość z nas sądzi wtedy, że coś nam „leży na wątrobie”. Tymczasem to nie na niej, a w pęcherzyku żółciowym  coś zalega – a konkretnie kamienie żółciowe. Tak potocznie nazywamy tworzące się w pęcherzyku złogi wytrącające się z żółci: kryształków cholesteroli i soli żółciowych. Tworzą się w wyniku zaburzeń przemiany cholesterolu, złej kurczliwości pęcherzyka, a co za tym idzie – zbyt długiego czasu, jaki żółć w nim zalega. Na to, czy wytworzą się kamienie ma  wpływ wiele czynników: wiek (im człowiek starszy, tym ryzyko powstawania kamieni większe), płeć (kamienie częściej mają kobiety), zaburzenia metaboliczne (tu predystynowani są otyli), diety (wysokotłuszczowa sprzyja kamicy), przyjmowanie niektórych leków (np. antykoncepcyjnych). Opisując profil pacjenta z kamieniami w pęcherzyku lekarze ukuli sformułowanie „cztery F” (4F) – Female, Fertile, Fourty, Fatty. Po polsku – kobieta, płodna, czterdziestoletnia i otyła. 

Być może już to dawno zauważyliśmy, ale jeśli zostawimy margarynę na kuchennym blacie i nie schowamy jej do lodówki –  stopi się ona, jednak nie połasi się na nią żaden owad, nawet mucha. Nie będzie się psuć czy pachnieć inaczej. Samo to powinno być powodem do zastanowienia i niepokoju. Margaryna jest 100% produktem przemysłowym –  nie ma w niej nic, co by przypominało żywność, nie jest to jedzenie!  Oprócz toksycznych chemikaliów powinniśmy pamiętać, że zawiera ona tłuszcze trans. Tłuszcze trans należą do tłuszczów z grupy nienasyconych. W naturalnych tłuszczach zwierzęcych pochodzących od przeżuwaczy,  izomery trans stanowią ok. 3-5% objętości tłuszczów. Występują one w mleku i produktach powstających z przetwarzania mleka, w wołowinie i baraninie. W znacznie większych ilościach występują zaś one w wielu, choć nie wszystkich półsyntetycznie wytwarzanych stałych tłuszczach roślinnych – takich jak margaryna i masło roślinne (otrzymywane w wyniku częściowego uwodorniania naturalnych tłuszczów roślinnych). Zmiana konfiguracji z cis na trans powoduje, że zmienia się kształt cząsteczki, co radykalnie zmienia ich metabolizm. Istnieją dowody na to, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny wpływ na zdrowie – zwiększa się ryzyko nowotworów, wystąpienia miażdżycy, cukrzycy i otyłości. 

W przypadku margaryny proces uwodorniania wygląda tak, że olej roślinny, wykorzystywany w jej produkcji jest podgrzewany do bardzo wysokiej temperatury powodując w ten sposób jełczenie. Potem dodaje się do tego wiele innych chemicznych środków, które sprawiają, że ta obrzydliwa mieszanina przyjmuje kremową konsystencję, jest smaczna i łatwo się rozsmarowuje. Nie należy wierzyć reklamom, które próbują wtłoczyć nam do głowy, że każda margaryna to zdrowie i lepsza kondycja, gdyż jest akurat odwrotnie. Producenci prześcigają się w zachwalaniu prozdrowotnych właściwości swoich produktów, bo zależy im na wysokich zyskach. Podkreślanie, że margaryna jest źródłem potrzebnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych bywa totalnie zwodnicze gdyż w trakcie produkcji, nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone, a na domiar złego powstają wspomniane już, szkodliwe tłuszcze trans.  

Alternatywą dla margaryny jest używanie 100% organicznego masła bez żadnych innych dodatków. Badania wykazały, że masło może pomóc w zapobieganiu wielu chorób, takich jak zapalenie stawów, nowotwory, osteoporoza i choroby serca. Masło zawiera wiele witamin i minerałów, jest dobre dla twojego zdrowia i ma świetny smak. Masło jest czymś naturalnym, a nie chemicznym tworem sztucznym. Spożywanie margaryny aż 10-krotnie zwiększa prawdopodobieństwo miażdżycy w porównaniu ze spożyciem tej samej ilości masła, szczególnie masła klarowanego, przetopionego. Dodatkowo margaryna stanowi zagrożenie otyłością, cukrzycą typu 2 i nowotworami. Zamiast standardowego oleju kuchennego warto stosować organiczną, tłoczoną na zimno oliwę z pierwszego tłoczenia (korzystną dla zdrowia). Należy powstrzymywać się przed spożyciem wszystkiego, co ma w składzie słowa  "uwodorniony" i "rafinowany". Można używać również bardzo zdrowych olei (nadających się do przygotowania potraw w dużych temperaturach): olej arachidowy, avocado, olej z pestek winogron. Olej kokosowy, olej sezamowy i oliwa z oliwek najlepiej spożywane w ich surowej postaci są także bardzo zdrowe dla serca. 

Pamiętaj, że błonnik jest głównym wrogiem cholesterolu i pomaga usunąć jego nadmiar z organizmu. Wybieraj zatem pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, brązowy ryż i kasze, które są także bogatym źródłem wielu innych składników mineralnych. Błonnik występuje również w świeżych warzywach i owocach. Ogranicz spożycie kawy i mocnej herbaty. Zastąp kawę i herbatę niegazowaną wodą mineralną (także gorącą wodą), herbatami ziołowymi oraz zdrowymi (niesłodzonymi) sokami owocowymi. Pamiętaj, by dziennie przyswajać przynajmniej 1,5 l płynów. Płyny usprawnią one twój metabolizm i pozytywnie wpłyną na gospodarkę wodną organizmu. Unikaj słodyczy, gdyż sięganie po słodycze w trakcie dnia to najprostsza droga do otyłości, która z kolei sprzyja problemom z cholesterolem. Zastąp słodycze świeżymi bądź suszonymi owocami albo orzechami. Są zdrową, smaczną alternatywą. Ogranicz spożycie soli i nie stosuj tłustych, zawiesistych sosów oraz dressingów, gdyż gubią one prawdziwy smak potraw i sprawiają, że wszystkie smakują podobnie. Szybko zauważysz, że bez tłustych sosów i dresingów jedzenie w końcu stanie się bardziej wyraziste, szczególnie, jeżeli zastąpisz sosy świeżymi ziołami, które świetnie podkreślają smak i doskonale wpływają na procesy trawienne. Wybieraj zdrowe alternatywy żywieniowe: zamiast śmietany – naturalny jogurt, zamiast tłustego sera – chudy. Takie zamienniki sprawią, że twoje potrawy zachowają ten sam smak, ale będą o wiele zdrowsze i lżejsze niż dotychczas. 

Wiadomo, co pęcherzyk lubi: zdrową dietę, lekkostrawną, korzystną i dla innych narządów. Warzywa, owoce, chude sery, dobre tłuszcze. Kiedy jednak, od czasu do czasu, pęcherzyk dokucza, albo należysz do grupy zwiększonego ryzyka kamicy, musisz się o dietę bardziej postarać! 

Kolka woreczka żółciowego 


Ból pęcherzyka, który zmusza pacjentów do konsultacji lekarskiej, to przede wszystkim kolka. Kolka pojawia się w wyniku zastoju żółci, najczęściej w 2-4 godziny po spożyciu ciężkostrawnej potrawy. Do ataków dochodzi też w wyniku dużego stresu, bywa, że ból wyrywa ze snu. Brzuch boli pod prawym żebrem, niejednokrotnie promieniuje do pleców, do prawej łopatki. Bywa, że "epicentrum" dolegliwości jest pod mostkiem i bardziej przypomina ostry ból żołądka. Bólowi towarzyszy silne uczucie wzdęcia, mogą pojawić się wymioty z domieszką żółci.

Taki ból można spróbować pokonać samodzielnie (pomagają leki rozkurczowe, przeciwbólowe). Jeśli jednak nie ustępuje, skontaktuj się z lekarzem. Jeśli ci kolka sama przejdzie, zaplanuj konsultację lekarską w najbliższym czasie. Gdyby atak się powtórzył, już nie zwlekaj: to ryzykowne dla życia. Jeśli żółć wyleje się do otrzewnej (cienkiej błony surowiczej, osłaniającej narządy jamy brzusznej), lekarze mogą mieć problem z udzieleniem ci skutecznej pomocy. Częste wzdęcia, kłucia, nudności, niejasne objawy, uznawane za bunt wątroby, też lepiej wyjaśnić z gastrologiem. Czasem potrzebna jest szczegółowa diagnostyka, by odkryć przyczynę.

Dieta i zioła w przypadku kamicy żółciowej 


Jeżeli już cierpisz na kamicę pęcherzyka żółciowego, unikanie pewnych produktów żywieniowych i wybieranie innych pomoże ci ustrzec się przed atakami kolki i ostrym zapaleniem pęcherzyka. 

Wybieraj łagodne przyprawy i świeże zioła wspomagające trawienie: koperek, natkę pietruszki, bazylię, oregano, majeranek, miętę, melisę, estragon, cynamon, goździki. Jedz także dojrzałe, niekwaśne owoce obrane ze skórki, niewielkie ilości masła i oliwy z oliwek, czerstwe białe pieczywo, lekkie zupy jarzynowe, purée z marchewki i ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, sałatę, pomidory bez skórki, szpinak, buraki, dynię, surowy zielony groszek. 

Unikaj warzyw strączkowych, grzybów, kapusty, brukselki, kalafiora, kalarepy, cebuli, czosnku, pora, rzodkiewki, brukwi, niedojrzałych, kwaśnych owoców, majonezu, jajek, podrobów mięsnych, ciężkich sosów, tłustych, smażonych oraz duszonych mięs i ryb, ostrych przypraw korzennych, czekolady. Kategorycznie wystrzegaj się spożywania alkoholu i palenia papierosów.

Bardzo ważną rolę w leczeniu kamicy żółciowej – również po usunięciu pęcherzyka – odgrywa ziołolecznictwo. Kuracja za pomocą ziół pobudza, przyspiesza i zwiększa wydzielanie żółci, co ułatwia jej swobodny przepływ do dwunastnicy i zapobiega zastojom. Wzmożone wydzielanie żółci naturalnie przeczyszcza drogi żółciowe i pomaga pozbyć się z nich złogów oraz drobnoustrojów.

Do ziół pomocnych w leczeniu kamicy zaliczymy w szczególności:

• ziele dziurawca
• mniszek lekarski
• owoc jałowca
• karczochy
• ostropest plamisty
• kłącza kurkumy
• bylicę boże drzewko.

Samoistne znikanie kamieni żółciowych praktycznie się nie zdarza. Czasami jednak, szczególnie w przypadku mikroskopijnych złogów, przedostają się one do dwunastnicy, a stamtąd – wraz z kałem – są wydalane. 

Dieta w przypadku kolki i zapalenia pęcherzyka 


Stosowanie odpowiedniej diety jest konieczne wówczas, gdy złapie cię kolka żółciowa, ostre zapalenie pęcherzyka lub dróg żółciowych. Kuracja powinna przebiegać stopniowo i trwać od kilku do kilkunastu dni. Wówczas objawy powinny złagodnieć, a po pewnym czasie całkiem ustąpić. Oto kilka zasad, których powinno się przestrzegać:

• Pierwszego dnia zrezygnuj z pokarmów stałych. Pij jedynie wodę, napary ziołowe i słabą herbatę. W miarę polepszania się samopoczucia możesz poszerzyć swoje menu. Ogranicz się jednak do spożycia rzadkich kleików (np. purée z ziemniaków i marchewki), kaszek oraz niekwaśnych soków owocowych. 

• Wraz z ustępowaniem ostrych objawów do spożywanych potraw możesz zacząć dodawać mleko (początkowo w niewielkiej ilości – maksymalnie 50 ml). Z każdym dniem zwiększaj jego ilość. Stopniowo wzbogacaj swoją dietę o kolejne produkty – staraj się jednak, by nie dodawać ich więcej niż 2-3 dziennie. Najlepiej sprawdzają się ugotowane purée z gotowanych warzyw, soki owocowe i warzywne, zupy warzywne z drobnymi kaszami, czerstwe pieczywo z niewielką ilością masła oraz świeży chudy serek twarogowy. 

Restrykcyjność zalecanej diety zwiększa się wraz z postępem dolegliwości. W przypadku całkowitego usunięcia pęcherzyka żółciowego należy spożywać zalecane produkty i kategorycznie wystrzegać się innych.

Usuwanie kamieni żółciowych – naturalne sposoby


Jeśli podejrzewasz, że kamienie żółciowe mogą stanowić twój problem i chciałabyś spróbować pozbyć się ich naturalnym sposobem, warto zrobić to zanim będzie potrzebna interwencja chirurga. Im kamienie większe, tym trudniej się bowiem ich pozbyć. 

Wymieszaj następujące składniki:
- sok z jednej cytryny; 
- ½ łyżka siarczanu magnezu (kupuje się go w aptece); 
- 1 łyżka ekologicznej oliwy z oliwek; 

Napój ten należy wypić pierwszy z samego rana przed śniadaniem i pić co 2 godziny przez cały dzień. Pamiętać należy również, aby nie spożywać żadnych tłuszczy dzień przed zastosowaniem kuracji i w dniu jej trwania. Możesz również przetestować inny specyfik:

- wymieszaj ½ litra soku z grejpfruta z 1 szklanką oliwy z oliwek – wypij to tuż przed snem. Nie wstawaj z łóżka, za wyjątkiem wyjścia do toalety. 

Działanie kuracji może bardzo pozytywnie zaskoczyć. Dzięki niej masz szansę usunąć ze swojego organizmu wiele kamieni żółciowych. Gdyby  jednak nie zobaczyło się żadnych efektów za pierwszym razem, wykorzystaj jeden z tych sposobów następnego dnia.  Czasem konieczne jest kilkukrotne powtórzenie „zabiegu”, by efekt był satysfakcjonujący, drobne kamienie wyszły z organizmu. 

Recepta na rozpuszczenie kamieni w woreczku żółciowym


Coraz częściej spotykamy się usuwaniem woreczka żółciowego przez lekarzy zamiast usunięcia kamieni żółciowych. Ponieważ woreczek żółciowy jest dla organizmu bardzo ważny, nie należy lekkomyślnie pozwalać na jego wycinanie. Nie wystarczy ograniczyć się do dwu zdjęć rentgenowskich jednego przed leczeniem a drugiego po. Zdjęcia są potrzebne nie tylko do określenia ilości kamieni, ale co ważniejsze – ich wielkości i jakości. Jeśli kamienie są dość duże, to należy przygotować się na pewien ból podczas ich przechodzenia przez kanaliki. Bólu tego nie należy się bać. Naprawdę duże kamienie zdarzają się bardzo rzadko i są skutkiem makabrycznie złego, szkodliwie śmieciowego odżywiania. 

Aby w ciągu doby pozbyć się wszystkich kamieni z woreczka żółciowego, należy przygotować litr wysokiej jakości oliwy z oliwek i litr naturalnego soku z cytryny. Najlepiej sok przygotować w domu – kupić 10 lub więcej dużych i dojrzałych cytryn, wycisnąć sok i przecedzić go przez gęste sitko. Rozpocznij kurację o godzinie 19.00 przed dniem wolnym od pracy, wcześniej przez dwanaście godzin nie należy nic jeść, można natomiast pić lekką herbatę, kawę, soki, wodę ale nie mleko. 

O godzinie 19.00 usiąść przy stole i postawić na nim budzik i przygotowane produkty. Odtąd każda minuta będzie odgrywała bardzo ważną rolę. Wypić cztery łyżki stołowe oliwy i popić je jedną łyżką stołową soku cytrynowego. Dokładnie za 15 minut powtórzyć dawki w tej samej kolejności, i tak co 15 kolejnych minut, aż nie wypijemy całej oliwy. Zaraz potem wypić pozostałość soku. Czynności te robić z maksymalną starannością i należy dokonać starań, by nie zwymiotować oliwy. Małe wymioty są dopuszczalne. Jeśli nawet zdarzy się nam zwymiotować, to należy dalej przestrzegać reżimu picia co 15 minut. Jeśli przerwy w piciu oliwy będą się różniły, to może się zdarzyć, że niektóre kamienie w woreczku pozostaną. Będzie gorzej, jeśli zatrzymają się w przewodzie. Może stać się to przyczyną bolesnej kolki na kilka dni, zanim kamienie nie zaczną wychodzić. W ciągu wielu lat stosowania tej kuracji, nie zaobserwowano bolesnego wychodzenia kamieni, jeśli cała litrowa butelka oliwy była wypita do dna. Warto też kupić duże sitko i po zabiegu tym na nie się wypróżniać. Zawartość sitka spłukujemy, by przekonać się, czy kamienie wyszły. Jeśli w woreczku żółciowym nie ma kamieni, a jest jedynie zapalenie woreczka, stosujemy to samo leczenie.

Kamienie żółciowe w pęcherzyku po wycięciu

Objawy kamicy żółciowej 


Należy zaznaczyć, że proces tworzenia się kamieni żółciowych może przebiegać latami, w związku z czym kamica bardzo często przebiega bezobjawowo. Nawet wtedy gdy kamienie znajdują się już w pęcherzyku, mogą być tak małe, że ich „właściciel” nigdy się o nich nie dowie lub zrobi to całkowicie przypadkowo, np. przy okazji innego badania (najczęściej badania USG jamy brzusznej, mającego na celu sprawdzenie kondycji wątroby lub nerek). Pierwsze objawy kamicy zauważamy wówczas, gdy kamienie żółciowe przemieszczają się w pęcherzyku, podrażniając jego błonę śluzową.  Niewiele ponad 10% osób z kamieniami pęcherzyka odczuwa dolegliwości bólowe. Należą do nich:

• dyskomfort i dolegliwości w nadbrzuszu
• nieprzyjemne uczucie pełności w okolicy prawego podżebrza lub górnej części brzucha
• zgaga, wzdęcia, zaparcia
• tkliwość i bolesność w prawym podżebrzu.

Najbardziej charakterystycznym objawem kamicy żółciowej jest kolka żółciowa, której ataki występują zazwyczaj po błędach dietetycznych (np. po spożyciu tłustych, ciężkostrawnych, obfitych posiłków) lub w związku z silnymi emocjami. Ból towarzyszący atakowi wywodzi się z prawego podżebrza, może mieć swoje źródło również w dołku podsercowym. Promieniuje do prawej łopatki. Czasami pojawiają się mdłości i wymioty. Ostry atak kolki żółciowej trwa zazwyczaj od kilku do kilkunastu godzin, choć zdarza się, że samoistnie przechodzi nieco wcześniej. Podczas ataku należy odpoczywać i przyjmować leki przeciwbólowe oraz rozkurczowe. Niezbędne jest również kilkudniowe stosowanie odpowiedniej diety.
Jeżeli kamień żółciowy jest duży, zdarza się, że w trakcie swojej wędrówki po pęcherzyku utknie w przewodach żółciowych. Wówczas znacznie utrudnia lub nawet całkowicie blokuje odpływ żółci w kierunku dwunastnicy, co może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak: 

• ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
• żółtaczka zaporowa (jej widocznym symptomem jest zażółcenie spojówek i skóry)
• wodniak lub ropniak pęcherzyka
• okołopęcherzykowe zapalenie otrzewnej
• zapalenie trzustki.
Do rzadszych powikłań zalicza się nowotwór oraz niedrożność jelita cienkiego. 

Objawy typowe dla zapalenia pęcherzyka żółciowego 


Często zdarza się, że lekarz czy uzdrowiciel jest w stanie zdiagnozować u pacjenta zapalenie pęcherzyka żółciowego już na podstawie samego wywiadu. Jest to możliwe dlatego, że w zdecydowanej większości przypadków (tj. 70-75%) choroba przebiega schematycznie i charakteryzuje się podobnymi objawami. Niepokojące dolegliwości rozpoczynają się od bliżej niezidentyfikowanego, tępego bólu w okolicy nadbrzusza. Ból ten przemieszcza się, nasila i ostatecznie lokuje w prawej części podbrzusza, w obrębie dołu biodrowego. Jest to ból ciągły – nie napadowy. Nasila się podczas ruchu i kaszlu. Towarzyszy mu bolesność uciskowa, którą lekarz stwierdza podczas badania. Oprócz objawów bólowych chory odczuwa silne dolegliwości gastryczne – wymioty, zaparcia oraz wzdęcia lub zwiększone wydalanie gazów. Towarzyszy temu również gorączka i przyspieszony puls. Diagnozę uzyskaną na podstawie wywiadu lekarskiego zawsze należy potwierdzić badaniami laboratoryjnymi. W przypadku zapalenia pęcherzyka takim badaniem jest morfologia krwi – u chorego jej wynik wskazuje na leukocytozę  – zwiększoną liczbę białych krwinek. 

Nowotwór pęcherzyka żółciowego 


Łagodny nowotwór pęcherzyka żółciowego występuje niezmiernie rzadko i przybiera postać gruczolaków, mięśniaków, włókniaków oraz tłuszczaków. Nowotwór złośliwy natomiast najczęściej ujawnia się w formie gruczolakoraków. Najlepszym środowiskiem do ich rozwoju jest pęcherzyk żółciowy zajęty przez kamienie żółciowe. W związku z tym długotrwałą, przewlekłą kamicę żółciową często utożsamia się ze stanem przednowotworowym. Nowotwór dotyka głównie osoby w wieku 60-70 lat, częściej kobiety niż mężczyzn (w proporcjach podobnych do kamicy żółciowej). Rośnie w sposób rozlany i głęboko naciekający. Objawy, które go charakteryzują, są typowe dla kamicy, dlatego tak trudno jest go zdiagnozować i najczęściej dochodzi do tego bardzo późno. 

Obecność nowotworu może sygnalizować zmiana charakteru bólu odczuwanego w związku z kamicą – z napadowego na ciągły – oraz utrata masy ciała, niedokrwistość i wystąpienie żółtaczki. Niestety wspomniane objawy pojawiają się dopiero w późnym, zaawansowanym stadium choroby. Najlepszą wskazówką dla chorego może być więc po prostu długotrwałe zmaganie się z kamicą. Po wystąpieniu wspomnianych objawów istnienie nowotworu pęcherzyka żółciowego rozpoznaje się metodą laparoskopową. Najskuteczniejszym sposobem leczenia jest zabieg operacyjny. Niestety ten typ nowotworu szybko rozprzestrzenia się w otoczeniu i całkowite usunięcie często okazuje się niemożliwe. Dość wcześnie pojawiają się również przerzuty. W zaawansowanych przypadkach obejmują one wątrobę i otrzewną oraz powodują zakrzep żyły wrotnej. Wówczas pacjentowi pozostanie jedynie leczenie paliatywne (uśmierzające ból) i czekanie na aniołki śmierci, które "odbiorą duszyczkę" ze zużytego ciała. 

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego 


Usunięcie pęcherzyka żółciowego nie stanowi większego problemu, ponieważ jego funkcje przejmuje przewód żółciowy, który w tym celu odpowiednio rozszerza się. Zanim jednak organizm przyzwyczai się do tego, że żółć spływa z wątroby bezpośrednio do dwunastnicy, musi minąć trochę czasu (zazwyczaj jest to 5-7 tygodni). Wtedy koniecznie trzeba stosować dietę podobną do tej, jaka jest zalecana w przypadku ataku kolki. Należy jeść często małe porcje, pić około 2-2,5 l wody dziennie, wystrzegać się ciężkich, tłustych i smażonych potraw. Większość pacjentów po usunięciu pęcherzyka żółciowego wraca do normalnej diety. Do końca życia muszą jednak pamiętać o przestrzeganiu wcześniej wymienionych zasad zdrowego odżywiania. 

Oto lista produktów zalecanych i zabronionych w diecie pacjenta, któremu usunięto pęcherzyk żółciowy. 

Produkty zalecane 

• lekkie sosy o niskiej zawartości tłuszczu
• masła roślinne, sojowe
• ziemniaki gotowane ze skórką, kluski ziemniaczane, purée solone
• młoda marchew, szparagi, kalafiory, brokuły, buraki, ogórki i pomidory bez skórki, rzodkiewki, sałaty zielone, sałatki z octem winnym lub sokiem z cytryny, kapusta kwaszona
• jajka na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica (wskazane unikanie żółtek)
• mleko odtłuszczone, jogurty do 1,5% tłuszczu, maślanka, budyń
• ryż, makaron drobny, chleb pszenny
• owoce 
• kawa słaba ziarnista, woda mineralna.  
• płatki owsiane, otręby
• grzanki, suchary, chleb chrupki, chleb razowy
• miód pszczeli
• banany, maliny, brzoskwinie, morele
• kompoty owocowe
• kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jagody jałowca, ziele angielskie
• odtłuszczone mleko, jogurty, maślanka, chudy twaróg
• soki owocowe, soki warzywne, koktajle mleczne, herbaty ziołowe, herbaty owocowe, woda mineralna niegazowana
• olej słonecznikowy, kukurydziany, lniany, oliwa z oliwek
• ziemniaki gotowane w mundurkach
• omlety, jajecznice - z samych białek
• gotowane warzywa na parze 

Do naszego jadłospisu dodajemy sok z marchwi, czerwonych buraków i mniszka lekarskiego.

Produkty zakazane i szkodliwe 

• mięsa wędzone, panierowane, smażone, mielone, peklowane, tłuste mięsa wołowe, kiełbasy, kaczki, gęsi, boczek, słonina, wywary z kości, tłusty rosół
• majonez, ciężkie, zawiesiste sosy masłowe i śmietanowe, margaryna 
• ryby: karp, śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki w oleju
• frytki, smażone ziemniaki, placki ziemniaczane
• ostre przyprawy: musztarda, pieprz, papryka, chili
• świeży chleb, torty, ciasta francuskie, ciasta z kremem śmietanowym i maślanym, ciastka z tłuszczu – pączki, faworki itp.
• jajka na twardo i sadzone
• tłuste sery
• słodycze
• agrest, porzeczki
• mocna kawa, napoje gazowane, alkohol
• cebula, biała kapusta, kapusta włoska, groch, fasola. 
• kawa - mocna i ziarnista, napoje gazowane
• świeże pieczywo, torty, ciasto francuskie, pączki, faworki, naleśniki
• owoce, które są niedojrzałe
• ostre przyprawy
• tłuste mięso (przede wszystkim wieprzowina, baranina i tłusty drób)
• pełnotłuste mleko i jego przetwory, które zawierają bardzo dużo tłuszczu
• cukier, słodycze
• mocno wędzone wędliny, mielone wieprzowe mięso
• tłusty rosół, majonez
• smalec, słonina, twarde margaryny
• tłuste ryby : makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk i sardynki w oleju
• frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane

Niewiele ponad 10% osób z kamieniami pęcherzyka odczuwa dolegliwości bólowe, zatem warto stosować profilaktycznie dietę odpowiednią dla woreczka żółciowego aby zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. 

Porady zdrowotne dla pęcherzyka żółciowego 


Sygnały takie jak: częsta niestrawność, ciężar w żołądku, niestrawność, ciągłe odbijanie, mogą świadczyć o tworzeniu się złogów w pęcherzyku żółciowym, popularnie nazywanym woreczkiem żółciowym lub w przewodach żółciowych, czyli o kamicy żółciowej. Wskazują na nią też silne bóle i napady kolki w prawej części brzucha, nudności, wymioty, zgaga. Dolegliwości występują najczęściej w nocy, kilka godzin po obfitym posiłku zawierającym czekoladę, żółtka jaj, śmietanę, tłuste mięso i wędliny, a także potrawy smażone i pieczone na tłuszczu. Wtedy pęcherzyk żółciowy się kurczy, wydalając jak najwięcej żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Pod wpływem silnego skurczu wraz z żółcią mogą przesuwać się też kamienie żółciowe i to daje dolegliwości.

Początkowo, gdy kamienie żółciowe zaczynają się tworzyć, nie występują żadne objawy, a może to trwać nawet kilka/naście lat. Wśród przyczyn schorzenia wymienia się: nieprawidłową dietę o wysokiej zawartości tłuszczu, cholesterolu, cukrów prostych, ubogą w błonnik i lecytynę. Kamienie żółciowe mogą powstawać także u osób stosujących głodówki i drastyczne kuracje odchudzające. Wiadomo też, że skłonność do kamicy żółciowej często występuje rodzinnie. Jeśli więc twoi krewni cierpieli na tę przypadłość, zawczasu wprowadź zmiany do swojej diety. Jedz regularnie, co najmniej 4-5 razy dziennie, najlepiej co 2-3 godziny. Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami sprzyjają zastojowi żółci. Nie zapominaj o lekkim śniadaniu. Na czczo w pęcherzyku żółciowym znajduje się zbyt mało kwasów żółciowych niezbędnych do rozpuszczania cholesterolu. W gęstej, długo zalegającej w pęcherzyku żółci mogą się wytrącać kamienie. Posiłki przygotowuj tuż przed jedzeniem, nie przechowuj ich i nie odgrzewaj. Powinny być świeże i ciepłe - ani za gorące, ani za zimne. Wskazane jest gotowanie w wodzie lub na parze oraz duszenie bez tłuszczu. Wykluczone jest smażenie na tłuszczu i pieczenie, z wyjątkiem pieczenia w folii albo pergaminie. Pamiętaj, że nawet najchudsza potrawa po wchłonięciu tłuszczu z patelni staje się ciężko strawna,  wywołuje więc silny skurcz ścian pęcherzyka żółciowego i wzmożony wypływ żółci.

Zwolennicy tradycyjnej medycyny naturalnej, w tym ajurwedy, polecają dwie kuracje pomagające pozbyć się kamieni żółciowych:

- Przed obiadem należy pić łyżkę oleju lnianego. Najlepiej zmieszać go z 3-4 łyżkami soku pomidorowego, marchwiowego lub buraczanego, doprawić natką pietruszki, koperkiem i ziołami. Olej łagodnie pobudza wydzielanie żółci i opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Zapobiega zaleganiu żółci i tworzeniu się kamieni. 

- Codziennie przez 5 dni trzeba wypić około 1 litra soku jabłkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego). Szóstego dnia, po lekkiej kolacji (około godz. 18) wypić szklankę ciepłej wody z łyżką soli gorzkiej (do kupienia w aptece). Po 3 godzinach wypić następną szklankę roztworu, a następnie mieszaninę 120 g oliwy z oliwek i świeżo wyciśniętego soku z cytryny. 

Gdy dolegliwości związane z woreczkiem żółciowym się nasilają, przy napadzie kolki żółciowej, ostrym zapaleniu pęcherzyka żółciowego lub przy ostrym zapaleniu dróg żółciowych stosuj ścisłą dietę. Pierwszego dnia należy pić tylko słabą niesłodzoną herbatę, przegotowaną wodę, ziołowe napary (z rumianku lub mięty). Gdy poczujesz się lepiej, możesz jeść rzadkie kleiki na wodzie, rozcieńczone soki owocowe (niekwaśne), potem drobne kaszki, sucharki oraz pure z ziemniaków i marchewki. 

Jeśli ostre objawy ustąpią (po 2-3 dniach), zacznij do posiłków dodawać mleko - na początek 2-3 łyżki. Trzeba je gotować osobno, a potem wymieszać z ugotowaną kaszą manną lub pure ziemniaczanym. Z każdym dniem możesz zwiększać ilość mleka. Powoli warto też wzbogacać dietę, pamiętając, by wprowadzać najwyżej 2 nowe produkty dziennie. Dobrze tolerowane są zdrowe potrawy jak gotowane i przetarte warzywa (marchew, buraki, seler, pietruszka), świeży chudy twarożek, odrobina śmietanki, duszone jabłka oraz soki owocowe i warzywne. Potem można jeść czerstwe pieczywo z niewielką ilością masła, zupy warzywne z drobnymi kaszami (manna, mazurska) oraz gotowane jarzyny. 

Dieta bogata w warzywa i owoce pomoże na problemy z woreczkiem żółciowym, zatem trzeba wzbogać menu w produkty zawierające błonnik - razowe pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe, a także warzywa i owoce (jedz co najmniej 50 dag dziennie). Wskazane są: marchew, pietruszka, szpinak, buraki, sałata, pomidory bez skórki, cykoria, rzeżucha i ogórki, seler, dynia, zielony groszek. Najlepiej jeść je na surowo, po doprawieniu odrobiną zdrowego oleju lub masła. Możesz jeść: dojrzałe oraz niezbyt kwaśne owoce obrane ze skórki. Owoce jagodowe (jagody, poziomki, maliny) najlepiej przetrzeć przez sitko, a gruszki ugotować lub upiec. Używaj łagodnych przypraw, które wspomagają trawienie, np. koperku, natki pietruszki, suszonych i świeżych ziół (majeranek, melisa, mięta, estragon), cynamonu, goździków, soku z cytryny. Tak 2-3 razy w tygodniu możesz zjeść deser: mus owocowy, galaretkę, kisiel, biszkopt. Raz na tydzień możesz pozwolić sobie na lampkę czerwonego soku winogronowego zamiast wina czy innego alkoholu. Sok z czerwonych winogron zawiera polifenole, które obniżając poziom cholesterolu w żółci, zapobiegają tworzeniu się kamieni. Karczoch, kurkuma, mniszek - także są pomocne w profilaktyce woreczka żółciowego. 

Niewskazane są: potrawy z warzyw strączkowych, grzyby, słodka kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa, cebula, por, czosnek, rzepa, rzodkiewka, brukiew, a także świeże ogórki. Unikaj: owoców kwaśnych i niedojrzałych (agrest, porzeczki, wiśnie). Tych produktów zatem unikaj. a jeśli już jesz, to w małych ilościach. Śmietanę zastępuj jogurtem lub kefirem. Ogranicz jedzenie masła (nie więcej niż łyżka dziennie) i jaj (do 2-3 na tydzień). Niewskazane są też tłuste sery: żółte, topione i pleśniowe. Zrezygnuj z ciast z kremami i czekoladą. Nie pij alkoholu, nawet czerwonego wina. Źle tolerowane przez pęcherzyk żółciowy są też mocna herbata, kakao, napoje gazowane. Zrezygnuj z kawy lub ogranicz się do maksimum malej filiżanki dziennie, ale nie pij jej na czczo, jak chcesz jeszcze sobie trochę pożyć! 

Ziołowe środki żółciopędne to: kwiat kocanki, kwiat jarzębiny, ziele rdestu ptasiego, ziele połonicznika, ziele krwawnika, ziele dziurawca, owoc czarnego bzu, liść czarnego bzu, liść bobrka i korę kruszyny. Kora kruszyny działa najmocniej, ale trzeba tutaj pamiętać o tym, ze przy zbyt długim stosowaniu daje niekiedy coraz słabszy rezultat i lepszym rozwiązaniem jest używanie jej jako środka doraźnego, który posłuży jedynie do przełamania obstrukcji, po czym zastosować te słabsze, ale również skuteczne zioła, zwłaszcza, gdy są dłużej zażywane. Zioła należy parzyć w proporcji: łyżka drobno pociętego ziela na szklankę wrzątku i pić dwa, trzy razy dziennie raczej przed jedzeniem. Korę kruszyny gotuje się w tym samym stosunku. Trzeba tutaj pamiętać o tym, że im dłużej gotowany jest wywar, tym jest on mocniejszy. 

Napary przy chorobach wątroby i dróg żółciowych


• kora kruszyny 100 g (dwie paczki) 
• owoc jałowca 50 g (jedna paczka) 
• ziele krwawnika 50 g
• ziele rdestu ptasiego 50 g
• liść pokrzywy 50 g
• ziele skrzypu 50 g
• korzeń mniszka lekarskiego 50 g 
• ziele tysiącznika 25 g (pół paczki) 
• liść bobrka  trójlistnego 25 g

Wszystkie składniki wymieszać w jeden zestaw - mieszankę, trzymać najlepiej w papierowej torebce albo w słoiku zakrywanym lnianą czystą szmatką. Składowane jako mieszanka zioła muszą mieć dobrą wentylację, nie powinny być w folii ani szczelnie zakręcanych słoikach. 

Przygotowanie: 4 łyżki ziół zalej 3 szklankami wrzątku, pozostaw na noc pod przykryciem. Rano zagrzej, trzymaj na malutkim ogniu i nie dopuść do wrzenia około 10-15 minut. Pij 3x dziennie 1/2 godziny przed posiłkami. Działanie terapeutyczne tej mieszanki zostało wypróbowane przez wiele lat z nadzwyczajnym skutkiem. 

Kamienie żółciowe można rozpuszczać również ziołami, stosując recepturę dawnych szamanów słowiańskich. 

• ziele glistnika – 20 g
• koszyczek rumianku – 20 g
• liść mięty – 20 g 

Wszystkie składniki czyli zioła mieszamy, bierzemy 1 łyżeczkę mieszanki i zalewamy szklanką wrzącej wody. Parzymy pod przykryciem 3 minuty, przecedzamy i pijemy ciepły napar po pół szklanki kilka razy dziennie. Zioła stosujemy aż do zużycia mieszanki. 

Psychopatologia pęcherzyka żółciowego 


Psychiczne, emocjonalne przyczyny powstawania kamieni żółciowych to rozgoryczenie, złe myśli, pogarda, pycha, przy czym nie ma większego znaczenia czy człowiek pogardza innymi czy sam czuje się wzgardzony. Złe myśli to myśli i emocje pełne pogardy lub poczucie bycia pogardzanym, gorycz życia, rozczarowanie, pysznienie się lub doświadczanie pychy w otoczeniu, gorzkie myśli. Myśli i emocje związane z kamieniami żółciowymi rozpuszczają się poprzez radosne uwolnienie się od przeszłości i doświadczanie rozkoszy życia. Techniki autosugestii i afirmacji oraz sugestopedia i terapia hipnotyczna z sugestiami musi zawierać włączyć emocje radości i rozkoszy z przeżywanego życia, a także przetworzyć dawne sytuacje życiowe w rodzaj rozkosznej radosnej świadomości w pamięci pacjenta. 

Afirmacje, sugestie: "Radosne jest uwolnienie się od przeszłości. Rozkosznie jest żyć. Współczuję wszystkim żyjącym istotom. Wzbudzam w sercu miłosierdzie i współczucie do wszystkich stworzeń i form życia." 

Przyczynami psychicznymi żółtaczki są uprzedzenia do tego, co na wewnątrz i na zewnątrz, niezrównoważenie. Uprzedzenia to także rodzaj pogardy do czegoś lub kogoś, w tym uprzedzenia rasowe czy religijne (np. do innowierców, w tym Świadków Jehowy czy ateistów). 

Afirmacje, sugestie: "Staję się coraz bardziej osobą tolerancyjną, pełną współczucia i miłosierdzia wobec wszystkich ludzi, włącznie ze mną." 

Zapalenie pęcherzyka żółciowego to niezrównoważone emocjonalnie gotowanie się ze złości i jątrzące myśli na tle pogardzania kimkolwiek lub czymkolwiek. Lękanie się inności, koloru skóry, rasy, narodowości (Romowie, Murzyni), religii (innowiercy, ateiści),  lękanie i gniew oraz złość wymierzone w osoby odmiennej wiary czy koloru skóry. Gniew i rozczarowanie tym co widzisz w swoim życiu, gniew pomieszany z pogardzaniem kimś oraz wszelkimi uprzedzeniami.  

Afirmacje, sugestie: "Moje myślenie staje się spokojne, opanowane i skupione. Akceptuję siebie w coraz głębszym spokoju ducha. Uwalniam się od krytycznej postawy i zwracam ku miłości wszystkich stworzeń. Pozostaję w ciszy wnętrza, pozostaję w spokojności ducha pośród ziemskich przemian." 

Nowotwór pęcherzyka żółciowego powiązany jest z bardzo silnymi i destrukcyjnymi, acz pilnie skrywanymi urazami i głębokimi ranami psychicznymi związanymi z goryczą życia, rozczarowaniem i wzgardzeniem. Pogardliwa nienawiść do kogoś lub zawiedziona miłość dająca zgorzknienie i pozbawiająca rozkoszy życia to typowe przyczyny raka woreczka żółciowego. 

Afirmacja, sugestia: "Z miłością przebaczam wszystko. Uwalniam się od całej tej przeszłości. Postanawiam wypełnić mój świat radością. Kocham i akceptuję siebie. Z miłością uwalniam się od przeszłości i zwracam moją uwagę na dzień dzisiejszy. Radośnie płynę w przyszłość w której wszystko jest w porządku."  

W związku z zaburzeniami pracy pęcherzyka żółciowego warto także masować i nastawiać krąg czwarty (T4) kręgosłupa piersiowego, czwarty licząc od góry, od szyi. Zwichnięcia czy drobne przesunięcia tego kręgu mogą nasilać lub nawet powodować zaburzenia pracy pęcherzyka żółciowego. 

Pęcherzyk żółciowy - niedobory i nadmiary energii życiowej 


Symptomy niedoboru oraz nadmiaru energii życiowej pęcherzyka żółciowego

Minimum energii - godzina 11.00 do 13.00 czasu lokalnego, objawy niedoboru 

- mało energii, subiektywne odczucie braku siły do życia; 
- zawroty głowy; 
- stałe uczucie zimna, chłodu; 
- potykanie się przy chodzeniu; 
- smutek, zniechęcenie; 
- senność; 
- niewyraźne, mgliste widzenie, rozmglenie wzroku; 
- nieśmiałość, brak odwagi, wstydliwość; 
- niepokój, lękliwość; 
- nudności, wymioty; 
- poszukiwanie konfliktów, szukanie zwady, kłótliwość; 
- wojownicze sny i marzenia; 
- kurcze, drgawki po wewnętrznej stronie nóg; 
- jedna noga krótsza od drugiej, nierówna długość nóg; 

Maksimum energii - godzina 23.00 do 1.00 czasu lokalnego, objawy nadmiaru, zablokowania 

- ucisk i stwardnienie karku, okolic ramion, barków i pleców; 
- zmartwienia, złość, gniew (bez powodu, o byle co, często absurdalne); 
- ciężar i gniecenie w piersiach; 
- kłopoty, troski, pech; 
- stałe zmęczenie; 
- boczne bóle głowy; 
- jednostronne bóle głowy; 
- brudny kolor twarzy (szary, poszarzenia twarzy); 
- ciężka głowa i żołądek; 

W czasie minimum objawy niedoboru energii życiowej nasilają się. W czasie maksimum energetycznego objawy nadmiaru nasilają się. Czasem, kiedy ogólnie występuje niedobór praniczny, ale także zablokowanie prany, występują objawy zarówno niedoboru jak i nadmiaru z cyklicznymi nasileniami w odpowiednich porach doby. 

Meridian pęcherzyka żółciowego


Objawy niedoboru w meridianie: wymioty żółcią, zawroty głowy, osłabienie kończyn dolnych, osłabienie stopy, choroby oczu, żółte zabarwienie śluzówek, uczucie senności, potliwość w nocy. 

Objawy nadmiaru w meridianie: gorycz w ustach, nudności, bóle głowy, bóle w okolicy uda i podudzia, obrzęki okolicy szyi i podbródka z zaczerwienieniem skóry, choroby gardła, podwyższona pobudliwość, zaburzenia snu, wewnętrzna powierzchnia stopy gorąca w dotyku. 

Chińczycy w swojej tradycyjnej medycynie rozpatrują narządy organizmu w kategoriach procesów zachodzących na wszystkich poziomach umysłu - "wątroba pełni rolę wojskowego przywódcy, który planuje strategie; pęcherzyk żółciowy zajmuje pozycję ważnego i prawego urzędnika, podejmującego światłe i rozsądne decyzje." Według starożytnych, na stan wszystkich narządów wewnętrznych wpływa energia pęcherzyka żółciowego, różni się on bowiem od innych narządów jamistych tym, że one transportują substancje "nieczyste" lub obce - pokarm, płyny i ich resztki, natomiast pęcherzyk żółciowy transportuje wyłącznie "czyste" płyny, magazynując i zagęszczając żółć. 

Meridian pęcherzyka żółciowego jest jednym z najbardziej rozbudowanych. Przecina prawie całe ciało (z wyjątkiem kończyn górnych). Wędruje zygzakowatą linią wokół głowy w taki sposób, że w chwili stresu lub napięcia działa jak imadło; z tego właśnie powodu odgrywa niezwykle istotną rolę w terapii bólów głowy i napięć karku. Według Nei Ching pęcherzyk żółciowy odpowiada za proces podejmowania decyzji - gniew i szybkie decyzje mogą powodować nagromadzenie w nim nadmiaru energii chi (qi, prany), a nieumiejętność podejmowania decyzji może być oznaką dysharmonii pęcherzyka i jego osłabienia. 

Podstawą leczenia z dolegliwości pęcherzyka żółciowego jest zielonkawy element Drzewa w medycynie chińskiej czyli żywioł Wiatru (Vayu) w indyjskiej i tybetańskiej ajurwedzie. Dużo spacerów wśród zielonej przyrody dla wyciszenia emocji i zrównoważenia psychiki. Pacjent musi złapać "wiatr w żagle", aby rozkoszować się spokojnym życiem. 

Przypadek medyczny operowanej pacjentki 


Chodziłam świadomie 5 lat (aż do 67 roku życia) z kamieniami w woreczku żółciowym (USG wykazało) i tak mnie właściwie nic nie bolało, co świadczyłoby o tym, że mam kamienie. Bolało mnie jednak prawe ramię tak, że zaliczyłam kilka sesji rehabilitacyjnych, nie mogłam podnieść ręki do góry, no i drętwiały mi mięśnie wokół pasa. Wreszcie gdy drugi raz chciałam podpisać papier, że nie zgadzam się na zabieg, mądry lekarz powiedział abym szukała sobie innego lekarza rodzinnego. Poszłam na zabieg laparoskopowy (7 dużych i 40 małych kamieni czyli gruzowisko) i tu zdziwienie - po operacji nie boli mnie prawe ramię, mogę sięgać do góry i w tył. Mięśnie brzucha nie drętwieją. Idźcie i usuwajcie ten balast, a przynajmniej stosujcie jakieś leczenia profilaktyczne aby jak się uda, uniknąć operacji. 

Lepiej profilaktycznie dbać o woreczek żółciowy, pamiętając, że po jego wycięciu, wielu pacjentów wraca na chirurgię z kamieniami w przewodzie żółciowym jaki pozostał w wątrobie... 

(Artykuł z czasem zostanie uzupełniony o ciekawe kuracje. Zajrzyj znowu!)

LINKI: 


Uzdrawianie - warsztaty i treningi: 

https://uzdrowiciele.blogspot.com/p/treningi-warsztaty.html  

28 komentarzy:

  1. Zastosuję się do porad, które dla mnie są cenne...myślę, ze kamieni nie mam ale się okaże...DZIĘKUJĘ!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję , że nie zastosowałam metody olejowej, słyszałam o niej ale uznałam ,że usuwanie 3 centymetrowego kamienia grozi rozerwaniem przewodu( czytałam ona takim przypadku). Próbowałam metody Moritza jednak sok jabłkowy wywoływał silne ataki. Właśnie jestem 3 dzień po operacji, nie wiem jeszcze jak przystosuje się mój przewód pokarmowy. Czytając o meridianch chyba wyrządzilam sobie sporą krzywdę??? Czy mogę prosić o komentarz w tejkwestii???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście znam osoby, którym ta metoda nie pomogła wcale. Nie płacz nad rozlanym mlekiem: zarówno pozostawienie, jak i wycięcie pęcherzyka ze złogami ma swoje wady i zalety; jednak kiedy dochodzi do stanów zapalnych, zainteresowany nie ma już raczej dużego wyboru...

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe informacje. Mam pytanie: czy przewlekłe przyjmowanie tabletek ziołowych boldaloin 1-3 dziennie przed posiłkami nie zaszkodzi i nie uzależni?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy 1 cm kamien nie rozerwie przewodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wydaliłam kamień około 2 cm z woreczka metodą: sól gorzka, grejfrut, oliwa z oliwek mogę podać szczegóły jeśli ktoś jest zainteresowany. Musze ostrzec tylko że może dojść do blokady kamienia jak się będzie przesuwał w przewodach zółciowych, czyli tak zwanej cholestazy, u mnie tak było ale miałam farta że trochę pomyślałam i kiedy pokazały się objawy lekki stan gorączkowy 37.2 C i wysypka wypiłam w domu około pół szklanki oliwy z oliwek z sokiem z cytryny i po godzinie poczułam jak kamień zaczyna się znów przesuwać i po dwóch dniach od czyszczenia wydaliłam dwa duże wapienne kamienie, a ostatnio około 2 cm kamień cholesterolowy zielony, nawet mam zdjęcie i USG na dowód tego że lekarze się mylą mówiąc że takie metody nie działają, na jednym USG mam woreczek pełen po brzegi drobnych kamieni na drugim już tylko piasek. Niestety najgorszy w tym jest fakt że niestety kamienie się odnawiają, jestem na etapie testów, ograniczam ciężkie potrawy, staram się jeść lekko strawnie, pije ostropest plamisty i staram się uprawiać sport: jeżdżę na rowerze i pływam od czasu do czasu, ale żeby nie przeciążyć organizmu, bo zbyt duży wysiłek fizyczny nie służy woreczkowi. Mam swoją teorię dotyczącą woreczka, mianowicie moim zdaniem przyczyną powstawania kamieni jest źle działająca wątroba, niestety na nasze życzenie, zła dieta, brak ruchu, siedzący tryb życia i ciągły stres. Więc jak uda mi się ją podreperować, kontynuując comiesięczne czyszczenia, może uda mi się doprowadzić do zmniejszenia ilości cholesterolu w żółci na tyle żeby wątroba z woreczkiem dawały sobie z Nim radę i przestanie się On krystalizować. Podaje maila do kontaktu zainteresowanych dyskusją i podzieleniem się swoimi doświadczeniami w tym zakresie. e-mail: olcia_17@op.pl
      PS. Mam zdiagnozowane kamienie od dwóch lat, regularnie co 1-3 miesiące robię USG dla kontroli.

      Usuń
    2. Grejpfrut lub cytryna, czyli kwas "zmiękczają" wraz z olejem kamienie (oczywiście to w znikomym stopniu ale pomaga to w przechodzeniu kamieni, mówię tu o kamieniach cholesterolowych), po to pije się oliwę z oliwek żeby łatwo się przeciskały a sól gorzka powoduje rozluźnienie i lekkie rozszerzenie przewodów żółciowych. Ja jestem po 6 czyszczeniach to metodą, tylko niestety czasy czas się odnawiają.

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy, wyczerpujący artykuł. Od 2 lat czułam się kiepsko , zmęczona niemal wiecznie, ociężała, ospała. Zawsze coś lub ktoś było ważniejsze od zrobienia badań. Aż dostałam ataku kolki. :{ Ból przeokropny, bolało mnie chyba wszystko. Trzeba było znaleźć czas na badania. Mam złogi, ale nie opisano na usg jakiej są wielkości. Lekarka przepisała mi lek Proursan i dała skierowanie do por. chirurgicznej. Stanowczo powiedział, że muszę pęcherzyk mieć wycięty, a lek to chwilowe rozwiązanie. Staram się jeść rozsądnie, lek biorę , niekiedy czuje dyskomfort pod prawym żebrem i jak ognia boje się operacji. Bardzo chciałabym spróbować kuracji pozbycia się złogów metodami naturalnymi, ale bardzo się boje, że jakiś kamyk utknie w przewodzie. Tak źle i tak niedobrze. Szukam w swojej okolicy ( Kutno) jakiegoś innego lekarza z dobra opinią, ale znalezienie takiego graniczy z cudem.
    Mam nadzieje , że mi sie uda. Pozdrawiam wszystkim z kamykami .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po raz pierwszy miałam problemy z pęcherzykiem i złogami w wieku 18 lat. Lekarka pierwszego kontaktu niemal od razu chciała mnie posłać "pod nóż"; wyniki pod kątem bilirubiny wskazywały, że mogło dojść do zatkania dróg żółciowych. Wtedy udało mi się podratować lekami. Przez kolejnych 18 lat miałam względny spokój (4 bolesne kolki w ciągu takiego czasu). ale wtedy, 18 lat temu to były same złogi. Teraz znów mi się pęcherzyk odezwał i teraz to już nie tylko złogi, ale i stan zapalny (ścianka jest pogrubiona). Ciągle mam wątpliwości, ale w poniedziałek idę do szpitala na wycinanie. Mam wątpliwości, ale czego bym nie zrobiła, będzie na swój sposób źle.

      Usuń
    2. Wycięłam jednak pęcherzyk. Miałam złogi różnych rozmiarów, w tym jeden taki, z któym byłby problem, gdyby dostał się do żółciowodów.

      Uważam, że każdy przypadek jest inny i niestety nie zawsze da się zakończyć sprawę lekami czy kuracjami :(

      Usuń
    3. Witam. Jestem po usunięciu woreczka zolciowego 2miesiace.schudłam 10 kiloczuje sie świetnie.operacji bała się jeszcze bardziej niż Pani pewnie ale ból był silniejszy najgorsza ta narkoza ale jak jestem po to stwierdzam że technologia leci do przodu.wszystko pod ścisłą kontrolą i to lekarze i pielęgniarki naj bardziej się boją bo są za nas odpowiedzialni.;-) ciężko teraz bez słodyczy ale znajduje obejścia pozdrawiam i zdrowia życzę :-)

      Usuń
  6. Nie jestem pewna co do tego pieczywa przy problemach z pęcherzykiem - mi lekarka stanowczo nakazała jak najjaśniejsze pieczywo (to, które zazwyczaj uważa się za najbardziej tuczące i najmniej wartościowe dla organizmu). Faktycznie - ciemniejsze pieczywo spowodowało u mnie męczący wielogodzinny "atak"

    OdpowiedzUsuń
  7. witam:)szczerze mówiąc nie wierzę w te 'naturalne sposoby' pozbywania się kamieni,lekarze wręcz przestrzegają przed takim leczeniem ponieważ daje to większe ryzyko powikłań i zatkania przewodów żółciowych..ja mam stwierdzoną kamicę żółciową na usg złóg 13mm pęcherzyk gładkościenny i myślę sobie ,że tak czy inaczej usunięcia się nie uniknie kwestia czasu..staram się nie jeść produktów typowo szkodliwych czyli smażone,pieczone,żółtka,kremy,czekolady..

    OdpowiedzUsuń
  8. Sądzę, że w sieci jest tyle in formacji na tematy związane z próbami rozpuszcznia złogów lub ich wydalenia, że można spokojnie zebrać te informacje i odnieść je do swojego przypadku. Uważam, że jeśli się da i dopóki się da, można próbować innych metod, niż wycinanie, ale nie podejmowałabym pewnych decyzji bez konsultacji z lekarzem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam stwierdzone zlogi 33 mm.Jednak nie mam typowych objawow, tz mam miekki brzuch, nie mam bolu po prawej stronie jamy brzusznej.Mam natomiast mdlosci , zielony stolec, bol miedzy lopatkami.Lekarz na SOR stwierdzil ,ze takich przypadkow sie nie operuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli były usuwane kamienie w woerczku zółciowym to nalezy wzmocnić wątrobę i ją wyleczyć ! ja leczyłam się u zielarz , który rozpuscił ziołami kamienie ale też wyleczył wątrobę ! nazywa się Antoni Zawiślak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam. też mam kamień na woreczku 25mm i nie chciała bym iść pod nóż. napisze mi pani jakie zioła pani stosowała na rozpuszczenie kamieni? Proszę! Boli jak nie wiem co!!

      Usuń
    2. Witam. Czy mogła by pani podać mi nazwę tej mieszanki? Proszę! Mam kamień 25mm i boli coraz częściej a nie chcę iść od razu ,,pod nóż,, Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Szanowni Państwo proszę znaleźć na googlach Pana Antoniego Zawiślaka - on robi te mieszanki ! Ja nie mam składu tej mieszanki - kupowałam od niego! PO za tym jesli są kamienie to często są też pasożyty ! Ogólnie nalżey leczyć organizm całościowo ! Proszę się z nim kontaktować - on nie jest ani drogi ani nie chce wyciągać kasy od innych !

    OdpowiedzUsuń
  13. Proszę wejść na stronę www.zielarz.olsztyn.pl tam sa dane tego zielarza !

    OdpowiedzUsuń
  14. Miałam kamienie w woreczku żółciowym i przez dłuższy czas próbowałam pozbyć się kamieni bez ingerencji chirurga (picie oliwy,zioła i różne inne terapie). Robiłam w między czasie badania krwi,markery- wszystko w normie;ostatnie badanie USG - wykazało,że w woreczku kamienie były nadal obecne.W końcu zdecydowałam się na zabieg laparoskopowy. Wszystko OK.Natomiast odebranie wyniku histopatologicznego był szokiem-rak złośliwy. Jestem teraz przed kolejną operacją. Teraz jest za późno,żeby płakać nad rozlanym mlekiem.Ale gdyby cofnąć czas...

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę się skontaktować z tym zielarzem Antoni Zawiślak ! Ja odradzam wycięcie woreczka, każdej osobie - podaje namiary do niego! Tak naprawdę usunięcie woreczka powoduje to, że żółć nie rozchodzi się tak jak należy! Powstaje refluks żółciowy - a leki, które zapisują lekarze na refluks żółciowy powodują właśnie - wcześniej czy później raka żołądka ! Formalnie o tym się nie mówi, bo chodzi o wielkie koncerny farmaceutyczne, które robią wszystko aby ten szajc zachodni sprzedać ! Te leki powodują odczyn zasadowy w żołądku i tym samym z czasem doprowadzają do raka ! Ja i mój mąż pozbyliśmy się u tego zielarza kamieni w woreczku żółciowym ! Nie pomogą tak naprawdę żadne takie stosowane zioła jaki stosują sobie ludzie - tu trzeba całościowo leczyć organizm ! Duzo osób próbowało tej słynnej oliwy i soli gorzkiej, ziół gdzieś tam znalezionych na internecie i mieszanek ojca Klimuszko a to nic nie da bo realnie mieszanka Klimuszko może jest i dobra ale to jest za krótki czas na to aby się pozbyć kamieni ! Same kamienie rozpuszczały się u mnie i schodziły około 6 tygodni a leczyłam organizm całościowo - bo jak są kamienie to i inne organy są osłabione ! Póki jest czas niech Pani się z nim skontaktuje - on zajmuje się także sprawami onkologicznymi !

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, bardzo prosze o pomoc. Moj woreczek nie działa (cięzkie dzieciństwo, dużo gniewu i nerwów w życiu) Robiac usg za kazdym razem byl obkurczony woreczek bedac naczczo. Robilam juz 3 razy oczyszczanie watroby sola gorzka itd. Przez chwile byla poprawa, po oczyszczaniu na usg wyszlo ze woreczek byl rozkurczony jednak "zwiodczały" jak to okreslil lekarz. Po ostatnim oczyszczaniu watroby praktycznie ciagle mam gorycz w ustach ( na gastroskopii wykryto zolc w zoladku) Wszelkie zolciopedne herbaty powoduja wieksza gorycz w ustach. Co robic ? Chce byc zdrowa..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się zgłosić do Antoniego Zawiślaka www.zielarz.olsztyn.pl on Pazni pomoże !

      Usuń
  17. .....te kamienie są niebezpieczne mogą spowodować zator żółci i pęknięcie woreczka a wtedy koniec robisz się żółty jak mój młody sąsiad i w dwa tygodnie odlot

    OdpowiedzUsuń
  18. CZy ktoś z was słyszał o operacyjnym usuwaniu samych kamieni i pozostawieniu pęcherzyka żółciowego ? Taki zabieg wykonywany jest tylko i wyłącznie w jednym miejscu na świecie- w Chinach. Od 2006 roku chińscy lekarze opatentowali specjalny endoskop, którym wyciągają kamienie i polipy z pęcherzyka. Dwa nacięcia na brzuchu i po zabawie. Od 2012 roku szpital przyjmuje również obcokrajowców.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja pęcherzyk żółciowy wyciełam kilka lat temu, ponieważ miałam atak woreczka i ból towarzyszył mi kilka godzin aż trafiłam do szpitala. Od czasu zabiegu usunięcia woreczka laparoskopowo staram się stosować dietę niskotłuszczową i piję napary z ostropestu. Moim ulubionym jest ostropest z https://www.herbapol.com.pl/produkt/ostropest-plamisty ponieważ ma delikatny smak. Piję go dwa razy dziennie, a ponadto unikam tłuszczu, słodyczy i surowych warzyw. Osoby po wycięciu woreczka powinny też robić sobie detoks wątrobowy.

    OdpowiedzUsuń