czwartek, 27 stycznia 2022

Czekolada i jej zdrowe właściwości

Czekolada i jej właściwości leczenicze 


Gorzka czekolada podobnie jak surowa czekolada uznawana jest za zdrową alternatywę dla innych słodyczy, w tym także innych rodzajów czekolady. Wedle badań naukowych słusznie jest uznawana na bardziej wartościowy zamiennik dla czekolady mlecznej. Miłośnikom słodkości gorzka czekolada jest znana przede wszystkim ze swoich charakterystycznych walorów smakowych. Wysoka zawartość kakao (od 60 do nawet 99%) decyduje o lekko cierpkim i gorzkawym smaku, ale także odpowiada za korzystne dla organizmu właściwości, którymi odznacza się gorzka czekolada. Czekolada to jeden z ulubionych słodkich przysmaków. Jest nie tylko pyszna, ale potrafi poprawić samopoczucie i dodać krzepy. Mimo to zwykle sięgamy po nią z wyrzutami sumienia – ze względu na jej kaloryczność i fakt, że trudno poprzestać na małym kawałku. Choć czekolada może trochę uzależniać, ma wiele pozytywnych właściwości. Warto je poznać, a w jedzeniu kierować się zdrowym rozsądkiem i umiarem. 

Gorzka Czekolada Zdrowia Doda

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra, ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji. Czekolada, która składa się prawie z samego kakao, jest niemal czarna i tak gorzka, że trzeba czasu, aby się w niej rozsmakować. Koneserzy są jednak zdania, że nie ma od niej lepszej na świecie. Żeby poznać smak prawdziwej gorzkiej czekolady, najlepiej stopniowo przyzwyczajać do niej swoje kubki smakowe. Zacznij od kostki czekolady deserowej, a na koniec zafunduj sobie najmocniejsze doznanie smakowe: czekoladę, która zawiera 90-99 procent kakao. Dobrej jakości gorzka czekolada musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady, a nie kawy. Kiedy dzielimy ją na kawałki, słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Jeśli tabliczka kruszy się albo wygina, prawdopodobnie zawiera za mało masła kakaowego lub po prostu jest nieświeża. Dobra prawdziwa czekolada rozpływa się w ustach, pozostawiając na długo cierpki posmak z nutą słodyczy. 

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (80-90%) zawierać może nawet 590 kcal w 100 g (co przeliczyć można na około 35 kcal na kostkę ważącą 6 g). Jest to sporo, ale warto pamiętać, że kaloryczność czekolady jest zależna od zawartości kakao – a co za tym idzie, także ilości wartościowych składników. Dla porównania, czekolada o zawartości 65% miazgi kakaowej zawiera 502 kcal/100g, ale w jej składzie jest więcej cukru. Wysokiej i dobrej jakości gorzka czekolada jest bogata w węglowodany, tłuszcze, a także błonnik. Ponadto, kakao zawiera w sobie wysoką zawartość witamin (wśród których znaleźć można witaminy z grupy B, A i E) oraz składniki mineralne (wapń, potas, fosfor, cynk, żelazo i magnez). Gorzka czekolada dostarcza także związków polifenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych oraz niewielkie ilości kofeiny. Z tego względu gorzka czekolada polecana jest w osobom, które pracują nad utrzymaniem niskiej wagi i sportowcom. Po bogatą w kakao przekąskę powinni sięgać także seniorzy oraz dzieci w wieku szkolnym i młodzież. 

Gorzka czekolada jest generalnie bardzo zdrowa i działa leczniczo w kilku obszarach ludzkiego zdrowia. Im więcej w niej kakao, tym jest bardziej wartościowa. Koneserzy tej przekąski powinni zatem sięgać po czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao. Dzięki temu zawarte w niej kalorie nie okażą się “puste”, ale poza energią dostarczą do organizmu także odżywcze składniki. Należy jednak pamiętać, by jeść ją z umiarem. Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Dla porównania: indeks glikemiczny gorzkiej czekolady wynosi 22, podczas gdy w przypadku czekolady mlecznej jest to 49. Jeśli nie jest się przyzwyczajonym do smaku bardzo ciemnej czekolady, warto sięgnąć po gorzką czekoladę z dodatkami. Najlepiej wybierać produkty o niskiej zawartości cukru, np. z dodatkiem soli morskiej, chili lub skórki pomarańczowej. 

Gorzka czekolada właściwości zawdzięcza zawartemu w niej kakao. Jak wpływa ono na organizm? Przede wszystkim znana jest ona jako remedium na złe samopoczucie – i znajduje to swoje potwierdzenie. Zawarte w czekoladzie witaminy z grupy B oraz kofeina i teobromina pobudzają układ nerwowy, dodając przy tym energii, poprawiając koncentrację oraz humor. Regularne sięganie po niewielkie porcje gorzkiej czekolady pomaga także w walce ze skutkami stresu i napięciem, za co odpowiadają zawarte w niej antyoksydanty. Zawarte w czekoladzie składniki mają także wpływ na wzmacnianie układu odpornościowego. Kostka gorzkiej czekolady okaże się doskonałą przekąską w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego, jak np. w czasie intensywnej nauki. Dobrej jakości gorzka czekolada zalety może nieść także dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, ponieważ wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Przyczynia się to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia poważniejszych dolegliwości związanych z pracą serca czy mózgu. Zawarty w czekoladzie magnez wpływa również korzystnie na stan mięśni, chroniąc przed nawrotami skurczów oraz przyczyniając się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych. 

GORZKA CZEKOLADA ZAWIERA: 


Jedna 100-gramowa tabliczka gorzkiej czekolady ma w zależności od zawartości kakao (60-99%) od około 500 do 590 kcal w 100 gramach. Mała kostka czekolady waży 6 g i ma od 30 do 36 kilokalorii. Najwięcej kalorii mają gorzkie czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej. s

Z badań wynika, że w czekoladzie znajdziemy w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.:

+ węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne),
+ białko,
+ peptydy, 
+ magnez,
+ żelazo,
+ potas,
+ cynk,
+ miedź,
+ mangan,
+ niacyna,
+ flawonoidy,
+ teobromina,
+ błonnik,
+ antyoksydanty,
+ fenylotylamina,
+ fenyloetyloamina (PEA), 
+ witaminy A, E i z grupy B,
+ kwasy omega-6, 
+ kofeina,  
+ teofilina, 
+ aminokwasy (np. tryptofan),  
+ fosfolipidy,  
+ kwas oleinowy (należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), 
+ błonnik pokarmowy, 
+ epikatechina (jeden z najważniejszych związków poifenolowych),  
+ proantocyjanidyny (58 % związków polifenolowych), 
+ katechiny (37 % wszystkich związków polifenolowych), 
+ antocyjanidyny (4 % wszystkich związków polifenolowych). 
+ witaminy (zwłaszcza B2, B3, B5, B6, B9), 
+ składniki mineralne (w szczególności potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan oraz wapń), 
+ kwasy organiczne (np. kwas cytrynowy, szczawiowy, fosforowy, jabłkowy oraz winowy).  

W czekoladzie mlecznej i białej (które w składzie zawierają mleko skondensowane) znajdziemy dużo większą ilość wapnia (ale w białej nie ma kakao czyli czekolady, jest tylko głupia nazwa). Za najzdrowszą jest jednak uznawana czekolada gorzka, a duże ilości wapnia lepiej jeść zaczynając od spożywania magnezu. Ażeby przyswoić magnez, nie wolno w tym samym czasie pić kawy ani alkoholu. Jedzenie czekolady dla magnezu do filiżanki kawy czy lampki alkoholu jest zatem głupim pomysłem. Albo kawę (alkohol) albo czekoladę z magnezem, a odstęp nawet kilku godzinny, pięć do sześć godzin pomiędzy kawą a czekoladą dla magnezu! To jeden z powodów, dlaczego zjedzenie czekolady na imprezie nie daje ani magnezu ani wapnia! 

Chyba każdy zaobserwował, że po spożyciu porcji czekolady lepiej się myśli i łatwiej koncentruje. Znikają również objawy zmęczenia i skutki stresu, poprawia się za to nastrój. Między innymi dla tych korzyści chętnie sięgamy po czekoladę. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie, szybko dodaje energii (warto mieć tabliczkę podczas intensywnego treningu czy górskiej wędrówki). Magnez dodatkowo znakomicie wpływa na układ nerwowy, podnosząc sprawność intelektualną, zaś pirazyna pobudza umysł do pracy. Czekolada zawiera też wiele składników (m.in. fenylotylaminę), które podnoszą poziom serotoniny, zwalczając tym samym chandrę. Spożywanie gorzkiej czekolady zaleca się też ciężarnym. Dzięki temu płód rozwija się prawidłowo, a maluch jest bardziej pogodny i żywotny. Jeśli chcemy poprawić sobie nastrój, nie musimy koniecznie jeść czekolady. Jej właściwości wykorzystywane są również w kosmetyce. Warto zafundować sobie czekoladowy zabieg, który jednocześnie relaksuje i odmładza.

Dowiedziono naukowo, że zawarta w ciemnej czekoladzie teobromina łagodzi kaszel, nie wywołując jednocześnie uczucia senności. Ta sama substancja wspomaga prawidłową pracę nerek i działa delikatnie moczopędnie. Z kolei cynk pełni ważne funkcje w organizmie, m.in. związane z prawidłową pracą układu odpornościowego. Już starożytni znali i wykorzystywali wszechstronne działanie gorzkiej czekolady – w gorączce, problemach trawiennych, bólach głowy i wielu innych dolegliwościach. Warto wiedzieć, że spośród wszystkich rodzajów słodyczy, prawdziwa czekolada (w odróżnieniu od słodkiej mlecznej) zdecydowanie najmniej szkodzi zębom. Co więcej, okazuje się, iż zawiera substancje bakteriobójcze, które chronią przed próchnicą (w Japonii opracowano już nawet pastę do zębów z ekstraktem z kakao).

Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w czekoladzie są flawonoidy czyli generalnie silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom. Ponadto obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (którego zbyt wysoka ilość prowadzi m.in. do miażdżycy) oraz regulują skurcze serca. Wpływ na prawidłową pracę układu krążenia mają też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom. Związki te regulują też ciśnienie. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca czy udaru mózgu. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Magnez chroni mięsień sercowy, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu. Ma również działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwskurczowe. Jest też niezbędny dla mocnych kości, dlatego o jego prawidłowy poziom powinny zadbać osoby zagrożone osteoporozą.

Nie można także zapominać o kilku niepodważalnych wadach gorzkiej czekolady. Powinny jej unikać osoby o wrażliwym układzie trawiennym, a także borykające się z cukrzycą, chorobami pęcherza moczowego i nerek. Ponadto czekolada może u niektóych osób wywoływać migrenę, zgagę i zaparcia. Jest też jednym z najczęstszych alergenów. Uważać muszą też osoby zrzucające kilogramy, gdyż jak wiadomo, podczas diety odchudzającej słodycze są zakazane, ale nie wszystkie! Na kawałek gorzkiej czekolady można, a nawet warto sobie pozwolić. Wielu specjalistów twierdzi nawet, iż gorzka czekolada wspomaga odchudzanie, ponieważ: po pierwsze przyspiesza metabolizm, a po drugie daje uczucie sytości, dzięki czemu spożywamy mniej kalorii. Nie bez znaczenia jest też jej pozytywny wpływ na nasz nastrój – pozwalając sobie na drobną przyjemność, łatwiej sprostamy wyzwaniu, jakim jest przejście na dietę. Wiadomo też, że czekolada czekoladzie nierówna. Będąc w sklepie, warto dokładnie przyjrzeć się etykiecie. Najlepiej wybierać czekoladę gorzką o zawartości masy kakaowej minimum 70%. Skład produktu powinien być jak najkrótszy, bez oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego i szkodliwego E476. Dobra czekolada powinna mieć gładką konsystencję i błyszczącą powierzchnię, przy łamaniu na kawałki wydawać charakterystyczny trzask i nie topić się pod wpływem zmiany temperatury powietrza. Mimo wszystkich zalet czekolady, jej nadmierne spożycie nie jest korzystne dla zdrowia i może skutkować nadwagą oraz dolegliwościami takimi jak bóle głowy czy zaparcia. Dlatego jej dzienną porcję należy ograniczyć do maksymalnie trzech kostek (nie pomylić z tabliczkami), chociaż czasem są dolegliwości przeciwko którym trzeba zjadać dziennie trochę więcej (dawkowanie szczególowe zależy od dolegliwości i stanu pacjenta, jak zawsze w medycynie tradycyjnej). 

Pamiętajmy zatem, że w niektórych wypadkach trzeba uważać i nie objadać się gorzką czekoladą, w tym w przypadkach gdy znajdujemy się w typie jako: pacjenci z chorobą refluksową przełyku, osoby z nadwrażliwością pokarmową (na tyraminę lub teobrominę), pacjenci z kamicą nerkową, osoby chorujące na migrenę, pacjenci przyjmujący leki przeciwdepresyjne, tj. inhibitory MAO, osoby otyłe (powinny uważać na czekoladę zwłaszcza w wysokiej ilości). 

W sumie, czekolada zawiera ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie, zatem jest to solidny komplet równoważących i harmonizujących ludzkie zdowie składników i jeden z lepszych leków tradycyjnej medycyny naturalnej, naturoterapii oraz medycyny komplementarnej łączącej ze sobą zarówno stare metody terapii jak i nowoczesne techniki oraz zdobycze medycyny. Zwykle najlepiej spożywać jednorazowo maksymalnie dwie lub trzy kostki ciemnej, gorzkiej czekolady dziennie, przynajmniej 70-cio procentowej, w niektórych wypadkach dwa lub trzy razy dziennie. Nie zajadamy się większą ilością na jeden raz. 

Dietetycy polecają gorzką czekoladę z orzechami lub owocami, bo za jednym zamachem dostarcza więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Najlepiej zjeść kawałek na deser po ciężko strawnym posiłku. Można przykładowo wypić filiżankę kawy i schrupać dwie kostki czekolady. Zwiększy to wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów, ale nadmierna miłość do brązowych tabliczek może obrócić się przeciwko nam. Zdecydowanie nie wolno opychać się czekoladą, bo kalorie i tłuszcz, które się w niej znajdują, niweczą pozytywne działanie. Poza tym lekarze przypuszczają, że od czekolady można się uzależnić mechanizmem systemu nagrody. Uważać trzeba także, gdy mamy skłonność do alergii, bo kakao niektórych może uczulać. Niemniej w chwili smutku albo jakiejś nerwowej sytuacji sięgaj po kawałek czekolady bez wyrzutów sumienia - to nie wpłynie na twoją figurę, za to pozwoli odzyskać równowagę psychiczną. Warto wiedzieć, że czekolada w proszku jest łatwiej strawna i rzadziej powoduje zaparcia. 

Korzyści dla zdrowia: 


+ Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę. Dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć, czas reakcji i ułatwić rozwiązywanie problemów. W związku z takim działaniem czekolady niektóre dzieci mogą być nadmiernie pobudzone oraz mieć kłopoty z zaśnięciem.
+ Dodaje energii. Ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii. Dobrze mieć taką "bombę energetyczną" w plecaku, wybierając się na wędrówkę czy trening. Gdy zupełnie opadniesz z sił, na pewno postawi cię na nogi.
+ Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Pomagają zwalczyć infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz "pilnują", żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.
+ Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Holenderscy naukowcy dowiedli, że osoby, które regularnie jedzą (albo piją) czarną czekoladę, 50 proc. rzadziej umierają na zawał.
+ Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza. To ważna informacja dla osób, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych.
+ Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności. Spróbujmy zatem ratować się gorzką czekoladą, gdy złapie nas przeziębienie. 

Wpływ na zdrowie człowieka jaki wywiera gorzka czekolada! 


+ obniża ciśnienie tętnicze krwi, 
+ zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, 
+ redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, 
+ obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu, 
+ hamuje nadmierną agregację płytek krwi, 
+ poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego, 
+ poprawia profil lipidowy krwi, 
+ reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi, 
+ redukuje stan zapalny, 
+ zmniejsza insulinooporność, 
+ obniża ryzyko wystąpienia depresji, 
+ zmniejsza stężenie markerów stresu oksydacyjnego, 
+ poprawia funkcje poznawcze, 
+ sprzyja redukcji masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością), 
+ modyfikuje w sposób pozytywny skład mikrobioty jelitowej, 
+ zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów, 
+ poprawia mózgowy przepływ krwi, 
+ chroni przed rozwojem demencji, 
+ hamuje proces starzenia się skóry. 

Epikatechina stanowi jeden z najbardziej kluczowych związków polifenolowych, który naturalnie znajduje się w ciemnej czekoladzie. Jak bowiem wykazano, epikatechina jest odpowiedzialna za wiele korzystnych zmian metabolicznych w ludzkim organizmie, co wynika z jej szerokiego spektrum właściwości biologicznych: 

+ przeciwutleniających,  
+ przeciwzapalnych,  
+ przeciwagregacyjnych,  
+ hipolipemicznych (obniżające stężenie lipidów we krwi),  
+ poprawiających wrażliwość tkanek na działanie insuliny, 
+ zmniejszających uszkodzenia oksydacyjne,  
+ zwiększających produkcję tlenku azotu, 
+ poprawiających funkcjonowanie śródbłonka naczyń krwionośnych, 
+ obniżających ciśnienie tętnicze krwi. 

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że konsumpcja ciemnej czekolady lub gorzkiego kakao przez okres od 2 do 12 tygodni może przyczyniać się do obniżenia stężenia: 

+ cholesterolu całkowitego, 
+ lipoprotein o małej gęstości LDL (tzw. złego cholestrolu). 

Ponadto istnieją doniesienia, które pokazują, że regularne włączanie do diety gorzkiego kakao i jego przetworów może prowadzić do zmniejszenia poziomu trójglicerydów oraz wzrostu stężenia lipoprotein frakcji HDL (tzw. dobrego cholesterolu), jednakże głównie wśród osób z nadwagą bądź otyłością. 

Najświeższe doniesienia literaturowe wykazały, że spożycie gorzkiej czekolady, zwłaszcza w ilości przynajmniej 30 gramów na dobę przez okres od 4 do 8 tygodni może przyczyniać się do istotnej redukcji: 

+ masy ciała, 
+ wartości wskaźnika masy ciała BMI, 
+ obwodu talii (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą i otyłością). 

Ponadto w niektórych badaniach klinicznych zaobserwowano, iż włączanie do diety gorzkiej czekolady może powodować znaczące obniżenie stężenia insuliny na czczo oraz wskaźnika insulinooporności HOMA-IR. Badania naukowe wykazały, że regularne spożycie gorzkiej czekolady skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych, czego konsekwencją jest poprawa przepływu krwi oraz obniżenie wartości zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia tętniczego (średnio o 1,8 mmHg). Trzeba jednak podkreślić, że pacjenci z nadciśnieniem tętniczym mogą obserwować bardziej znaczący efekt redukcji ciśnienia tętniczego krwi niż osoby zdrowe. Wyniki przeprowadzonych do chwili obecnej badań klinicznych sugerują, że regularne włączanie do diety gorzkiego kakao i ciemnej czekolady ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady wynikają w głównej mierze z wysokiej zawartości bioaktywnych składników o działaniu antyoksydacyjnym, w szczególności flawonoidów. Należy mieć na uwadze fakt, iż wraz ze wzrostem zawartości suchej masy kakaowej w ciemnej czekoladzie, zwiększa się również stężenie ważnych składników mineralnych, takich jak choćby żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan, a także związków polifenolowych odpowiedzialnych w dużym stopniu za wszechstronne właściwości prozdrowotne gorzkiego kakao. 

Surowa czekolada 


Zwykła klasyczna czekolada i surowa czekolada to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażonych ziaren kakaowca. Proces produkcji czekolady rozpoczyna się od zbioru owoców kakaowca. Czekolada wytwarzana jest z trzech głównych odmian ziaren kakaowca: Criollo, Forastero i Trinitario. Ziarna kakaowca zrywa się a następnie rozcina grubą łupinę, aby wydobyć ze środka słodki miąższ z białym ziarnem, które następnie usypuje się w stosy bądź układa w specjalnych korytach, gdzie pod przykryciem z liści bananowca poddaje się je fermentacji. Po około siedmiu dniach, cukry w miąższu rozpadają się, ustanawiając ostateczny aromat i kolor ziaren, które przyjmują brunatną barwę. Następnie ziarna są suszone w celu ochrony przed pleśnią. Wysuszone już ziarno poddawane jest selekcji, po czym zostaje palone lub prażone (w zakresie temperatur 130-400°C) w przypadku zwykłej czekolady, a następnie mielone. Uzyskaną półpłynną masę rozdziela się na masło kakaowe i kakao. Ponadto kakao w przypadku zwykłej czekolady jest alkalizowane (tzw. dutching) w celu pozbycia się goryczki i polepszenia rozpuszczalności. Szacuje się, że alkalizowanie pozbawia kakao ponad 90% antyoksydantów. Kakao nie alkalizowane ma lekko pomarańczowy odcień. Mieszanie (zemulgowanie) składników czekolady nazywa się konszowaniem - w przypadku surowej czekolady konszowanie odbywa się na zimno - temperatura nie przekracza 42°C (co czyni wielką różnicę!). Surowe czekolady zawierają zazwyczaj 3-5 składników, w tym kakao, masło kakaowe, cukier kokosowy (stewia, ksylitol) owoce, orzechy, podczas gdy tradycyjne czekolady mogą zawierać mleko, cukier, tłuszcz nie pochodzący z ziaren kakaowca, aromaty, emulgatory - z tych względów surowe czekolady są również odpowiednie dla wegetarian. Zazwyczaj czekolady surowe są również produkowane jako bio - z ekologicznych czy bio-organicznych surowców (bio produkty oznakowane są tzw. euroliściem). 



Surowe ziarna oraz produkowana z nich czekolada są wyjątkowo ogromnym źródłem antyoksydantów (katechiny, antocyjanidyny i proantocyjanidyny), które wspomagają ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników oraz wzmacniają układ odpornościowy. Właściwości antyoksydacyjne wyrażają się w tzw. skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność pochłaniania rodników tlenowych) dla surowych czekolady kształtuje się w granicach 13 tysięcy jednostek co stanowi bardzo wysoką wartość. Surowe ziarna a przez to surowa czekolada stanowi znakomite źródło magnezu, a także bardzo dobre źródło chromu, cynku, potasu, fosforu, manganu, potasu, selenu, miedzi, manganu, wapnia, żelaza, witamin z grupy B. W surowej czekolady znajdziemy też enzymy, a także substancję - alkaloid o nazwie anandamid (z grupy psychoaktywnych kannabinoidów), który wywołuje uczucie euforii, zwiększenie wytrzymałości i odporności organizmu na ból. Czekolada zawiera też dwa inne alkaloidy o działaniu pobudzającym - teobrominę i kofeinę, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. W surowej czekoladzie znajdziemy też dużo fitosteroli i błonnika pokarmowego. Słowem, produkty z surowej czekolady są jeszcze lepsze dla zdrowia niźli z gorzkiej czekolady! 

Należy też uważać na rozmaite grupy organizujące tak zwane ceremonie picia kakao, gdyż wielu prowadzących to zwykli dilerzy amazońskich narkotyków i dosypują do podawanego kakao rozmaite narkotyki, tak, że zamiast dla zdrowia pije się wtedy ćpuńskie trucizny dla ogłupienia i wyniszczenia zdrowia. Wszelkie dodane substancje narkotyczne są bowiem wysoce szkodliwe, a także powodują wzmożone uzależnienie narkotykowe, w dodatku nie mamy kontroli nad tym co ćpamy. Najlepiej na takie imprezy nie chodzić, a jeśli to niestety z własnym kakao! Przy okazji kakao nie jest żadną nauczycielką ani matką, a bredzenie takich rzeczy wskazuje właśnie, że ktoś dodaje narkotyków powodujących urojenia i stany łagodnej schizofrenii, po których ludzie są odurzeni i zatoksycznieni oraz podatni na psychomanipulacje o absurdalnym charakterze. Kakao było i jest po prostu zdrowym produktem do spożywania, a w Ameryce nie było żadnych ceremonii ani jakiegoś rytualnego spożywania kakao, po prostu spożywano kakao, tak jak inne zioła lecznicze i domowe napoje, a tak zwaną ceremonię z dodatkami różnych narkotyków wymyślili sobie ćpający narkotyki hipisi i dilerzy narkotyków, żeby pod przykrywką picia kakao ćpać rozmaite świństwa powodujące urojenia schizofreniczne, a co gorsza stopniowo wciągać ogłupionych ludzi, szczególnie młodzież w choroby narkomańskie, które kończą się schizofrenią, ciężką depresją oraz samobójstwami. Trzeba się zatem bardzo dobrze upewnić czy w grupie rzekomego ceremonialnego kakao nie ma zwyczaju dodawania narkotyków dla zwiększenia stopnia uzależnienia i efektów euforycznych przez dilerów. Takie to niestety są złe czasy dla ludzi, którzy chcieliby po prostu skorzystać z dobrodziejstw leczniczych natury i ziołolecznictwa - bo o to tutaj głównie chodzi. Kakao i czekolada to produkty z ziaren kakaowca. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz